Het onderzoek

Wat was de aanleiding om chroom-6 onderzoek en CARC-onderzoek te laten doen?

Vanaf 2014 kreeg Defensie de eerste signalen van (oud-)medewerkers die vermoedden ziek te zijn geworden door het werken met chroom-6 en CARC (chemical agent resistant coating). Het ging hierbij onder andere om oud-medewerkers van voormalige Amerikaanse opslagplaatsen: Prepositioned Organizational Materiel Storage-locaties, of kort POMS-locaties. Veel mensen maakten zich zorgen over hun gezondheid. Defensie gaf daarom het onafhankelijke onderzoeksinstituut RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) opdracht om onderzoek naar chroom-6 en CARC te doen op de POMS-locaties. Maar ook om onderzoek naar chroom-6 te doen op alle niet-POMS-locaties van Defensie.

Waar werd precies onderzoek naar gedaan?

Het wetenschappelijk onderzoek van het RIVM gaat over de blootstelling aan chroom-6-houdende verf en CARC, en het effect daarvan op de gezondheid van (oud-)medewerkers. Het onderzoek bestaat in totaal uit 3 verschillende deelonderzoeken:

  1. Chroom-6 onderzoek op POMS-locaties
  2. CARC-onderzoek op POMS-locaties
  3. Chroom-6 onderzoek op alle Defensielocaties

Aanvullende onderzoeken

Het RIVM doet ook een aantal aanvullende onderzoeken. Zo onderzoekt het RIVM of er wereldwijd nieuwe informatie in de wetenschappelijke literatuur is verschenen over ziekten die door chroom-6 kunnen worden veroorzaakt. Het RIVM blijft nieuwe inzichten volgen. Ook kijkt het RIVM naar de haalbaarheid van een epidemiologisch onderzoek. U leest hier meer over op de pagina ‘Aanvullende onderzoeken’.

Chroom-6 onderzoek POMS-locaties

Het chroom-6 onderzoek op de POMS-locaties van Defensie is in juni 2018 afgerond. Samen met de resultaten werd toen ook de opgestelde regeling voor oud-POMS-medewerkers gepresenteerd.

LEES MEER

CARC-onderzoek POMS-locaties

Binnen het CARC-onderzoek op de POMS-locaties van Defensie heeft het RIVM onderzoek gedaan naar de stof HDI (hexamethyleen diisocyanaat). Het CARC-onderzoek is in april 2020 afgerond.

LEES MEER

Chroom-6 onderzoek alle Defensielocaties

Het RIVM is na afronding van het chroom-6 onderzoek op de POMS-locaties aansluitend begonnen met het onderzoek dat betrekking heeft op alle Defensielocaties.

LEES MEER

Aanvullende onderzoeken

Het RIVM deed behalve de 3 deelonderzoeken een aantal aanvullende onderzoeken.

NAAR AANVULLENDE ONDERZOEKEN

Wie doet wat?

Bij het chroom-6 onderzoek, de regelingen en de nazorg zijn verschillende partijen betrokken.

NAAR WIE DOET WAT?

Hoe nu verder?

Met de bekendmaking van de resultaten van het chroom-6 onderzoek voor alle Defensielocaties, zijn de chroom-6 onderzoeken voor Defensie afgerond. De onderzoeken hebben lang geduurd en veel geduld gevraagd van (oud-)medewerkers die mogelijk zijn blootgesteld aan chroom-6 en eventuele nabestaanden.

NAAR HOE NU VERDER?

Actuele informatie

Derde actualisatie leidt niet tot aanpassing ziektelijst [...]

Defensie neemt aanbevelingen rond de Uitkeringsregeling chroom-6 grotendeels over [...]

Commissie vindt Uitkeringsregeling chroom-6 evenwichtig [...]

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief februari 2022 [...]

Nieuwsbrieven mei 2021 [...]

Nieuwsbrieven januari 2021 [...]

Nieuwsbrieven april 2020 [...]

Nieuwsbrieven november 2019 [...]

Op de hoogte blijven

Registreer u bij het Informatiepunt Chroom-6 en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen.

Vragen?

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op met het Informatiepunt Chroom-6.

STEL UW VRAAG